Nyhedsbrev – November

Danmarks mest tilfredse kunder – TRÆ & BUSK er kåret som Årets Anlægsgartner 5 gange.

Efterår – Nu er det løvfald

Så er det november – og det er højsæson for plantning! Men der er også andre tiltag, som det
er godt at få styr på i haven og udearealerne. Hos TRÆ & BUSK anbefaler vi vores kunder ekstra fokus på følgende i november.

• Plantning
• Beskær roser
• Beskær frugtbuske
• Ukrudtsbekæmpelse
• Plænepleje
• Vinterklargøring

Det er altid godt at overveje: Hvad er det, at vi gerne vil have og hvorfor.

For de fleste er det simple ønske en smuk og nem have. Men det bør man ”grave” lidt dybere i.
Hvordan opnår man sådan en nem og smuk have? Man bør fx tænke på at haven er smukkere, hvis der ikke er udsigt til knapt så smukke ting. Måske er det naboens tag eller vinduer eller vejskilte og gadelamper el.lign. Så måske bør der plantes et (opstammet?) træ eller hækken skal være stedsegrøn, så der også skærmes af om vinteren for udkig til det, som man ikke vil se på – samt indkig fra vejen eller naboen til ens egen grund, hvor man vil have privatliv.

En have er også nemmere at holde, hvis der plantes tæt i bedene – og plejen bør tilpasses væksterne og jordbund mm. Står stauderne tæt og de trives, så er der minimal lugning – og mindre arbejde med at have et (smukt!) bed end en græsplæne, som skal slås 25-35 gange om året.

En have, hvor der bag et bed med høje stauder eller nogle (blomstrende?) buske er plads til lidt kvas (fx fra hækken, plænen eller bedene) gør det nemmere for haveejeren at håndtere haveaffaldet. Man slipper for turene til miljøcenteret – og dyrelivet trives bedre. Biodiversitet starter helt nederst i fødekæden, hvor organisk materiale nedbrydes af svampe, bakterier og insekter. Jo mere nedbrydeligt organisk materiale, jo mere ”natur” – og det er både nemmere og smukkere at holde have på den vis. Men det er altid individuelt hvad som er smukt.

 

Plantning

November er den mest fortræffelige tid at plante i.

Når bladene er faldet af, så kan man få såkaldte barrodsplanter.
Det er planter, som ikke har jordklump eller potte om rødderne. Denne salgsvare er billigere at købe, da den er nemmere produceret, opbevaret og fragtet for producent, planteskole og evt. gartner. Der plantes meget hæk med barrodsplanter, fx bøgehæk og ligusterhæk, men mange, mange andre hækplanter, buske og træer fås også som barrodsplanter.

Som vi var inde på indledningsvist, så er det værd at tænke på, hvad man vil med beplantningen i haven. Plant noget som fylder og dækker nok af, hvor der skal lukkes af for ind-/udkig. Find ud af om det er sol, skygge, halvskygge, hvor der skal plantes – og få evt hjælp til valg af de rigtige sorter – og varianter. F.eks. vil roser gerne have sol og luft omkring sig – og husk at skelne imellem om du ønsker en klatrerose (til espalier, pergola, op ad en træstamme el.lign.) eller fx buskroser til at dække et bed eller som hæk. Tænk også på om jordbunden er god nok til den ønskedebeplantning; måske skal der jordforbedring til – eller sågar jordudskiftning.

Uanset om du vil plante hæk, buske, træer, staudebed eller andet, så husk at gartneren siger:

Det, som plantes i efteråret, vil gro.
Det, som plantes i foråret, kan gro.

Ikke desto mindre kan der i Danmark plantes næsten altid. Det handler blot om at vælge de rigtige planter, plante korrekt – og PLEJE korrekt (Passende og rettidig uhu!). Når der plantes om sommeren, så er det potte-/containerplanter, som plantes. De har en ”bagage” af jord med sig – og de gror straks videre. Det er der mange fordele med, men de er dyrere – og de skal passes med vand (og næring) fra dag 1. I november er der stadig tid til at få lagt løg i jorden, fx prydløg, påskeliljer og tulipaner.

 

Beskær roser og frugtbuske

Roserne kan beskæres før vinteren, men skær ikke for langt ned. Der skal beskæres mere af til foråret, men beskæring i efteråret gør, at rosen ikke spilder kræfter i det tidligste forår på at skyde knopper og stængler, som alligevel beskæres bort, når april-beskæringen foretages. Samtidig kan man i efterår få gjort hovedrent omkring den enkelte rose, dvs fjerne alt løv og kviste fra Jorden i rosenbedet, så evt sygdom får mindre chance til at spredes til næste sæson.

Frugtbuske beskæres så snart de taber bladene. Det er foryngelsesbeskæring, hvor der sigtes imod at der på buske er grene i flere aldre. Hvis en busk når den ønskede max-størrelse på 5 år, så beskær ca 1/5 af de dårligste (længste?) grene af hvert år. Skær af 5-10cm over jorden. Hvis busken fx er 7 år om at nå ønsket max-størrelse, så er det 1/7 af grenene, som fjernes. Busken vil altid se næsten ens ud, da der altid er grene i alle aldre op til max-alderen. Dette kan også bruges til beskæring af flerstammede blomstrende buske og hassel m.fl. Udover at reducere antallet af stammer/stængler, så fjernes døde, skadede og ugunstige kviste. Mht hindbær, så beskæres sommerhindbær ned til ca 10cm i efteråret. Men efterårshindbær bør vente til marts med at blive ”rodsat”. Kun stængler, som har båret bær, beskæres.

En kort kommentar mht beskæring af blomstrende buske og træer: Dette bør ske kort efter afblomstring, da man ved beskæring senere på året klipper de blomsterskud/-knopper væk, som året efter ville give blomstring. Næsten generelt for buske og træer: Der er i øvrigt altid mindst fare for at skade planterne, når de beskæres om sommeren, dvs i vækstsæsonen, hvor de med det samme kan starte sårheling, og ikke på samme vis risikere frostskader på de udsatte sårflader.

 

Ukrudtsbekæmpelse

Ukrudt fjernes i november for måske sidste gang i år. Det kan ALTID svare sig at bekæmpe ukrudt i vækst. Lug det, brænd det eller dæk det til (sort plast), så det ikke udvikler sig videre og vildere og bliver et endnu værre problem i foråret og evt hele vækstsæsonen næste år.

Det kan ikke understreges nok, at med ukrudt, så skal man være stædig og vedholdende. Er man
det, så vil man opleve at der en dag næsten ikkeskal bruges tid på ukrudt.
Husk at ukrudt er uønsket plantevækst. Overvej hvad der er ukrudt for dig!

 

Græsplænen

Græsplænen skal holdes fri for bunker af blade og nåle. De kan evt i stedet komposteres eller gemmes i bede mm til gavn som vinterbeskyttelse for vækster – samt til gavn for dyreliv. Både blad-og kvasbunker er guld værd for insekter, pindsvin, frøer mm.
Men plænen har godt af ikke at være tildækket af blade mm. – og det er også bedst at begrænse færdsel på plænen til det absolut minimale i vinteren; både i frost og tø.

Græsset skal slås i efteråret, så længe det vokser (Væksten stopper når jordtemperatur kommer under 7 grader) – og det er i øvrigt godt hvis klippehøjden sættes til 41⁄2-5cm her ved de sidste klipninger. Husk også at et skarpt skær giver rene snit, mens et sløvt skær flosser græsstrå.
Gød ikke plænen efter primo sep. Men hvis jorden er forsuret, så kan der kalkes i nov/dec. Få taget en test, hvis du mistænker for lav pH.

Brug for hjælp med græsplænen?

 

Vinterklargøring

Det er en rigtig god idé at give de følsomme stauder vinterbeskyttelse engang i november, fx ved tildækning med kompost, tørv eller sphagnum – og der kan også udlægges granris.
Husk også at krukke- og orangeriplanter bør holdes frostfri og skal kun have sparsom vanding.

Overvej hvordan du vil beskytte dine planter og krukker mod sne og hård frost. En god lagdækning af grenværk eller halm kan også være effektivt for at isolere sarte planter. Bobleplast og vinterdug/-folie kan også bruges.

Sørg for at kontrollere og vedligeholde pumper og filtre i havedammen, så de fungerer optimalt, især hvis de er beregnet til at køre hele vinteren.

 

Gravning af køkkenhaven?

Da det er i november, at vi nok skal regne med nattefrost, så skal der i køkkenhaven opgraves gulerødder, rødbeder og knoldselleri, dersom de ikke tåler frost.
Fra gammel tid er der tradition for at grave køkkenhaven hvert efterår, hvilket ofte er et tungt og hårdt arbejde med øm ryg til følge. Rent fagligt fraråder vi næsten altid at grave haven, da det ofte skader mere, end det gavner. Ved at grave jorden forstyrres det biologiske liv i jorden, orme rives over, og andre mikroorganismer kommer enten til at ligge dybere eller højere i jorden, hvilket de sjældent tåler særlig godt – udtørres på overfladen, mangler ilt nede i jorden, mases osv.
Dog kan efterårsgravning være en god ide, hvis jorden er meget leret. Her vil frosten hjælpe med
til at sprænge de hårde jordklumper. Eller hvis jorden er blevet hård som følge af færdsel mv.
Alternativt kan man i sådanne situationer løsne jorden med en greb.
Også hvor der er mange rødder i overfladen, eller når man skal have tilført større mængder af kompost/kogødning, kan det være en god ide at grave, da man herved får fjernet rødderne fra overfladen, og bladene komposteret ned i jorden, hvorved jorden bliver nemmere at kultivere.
Vær dog opmærksom på, at tidlig efterårsgravning giver let adgang for dræbersneglene til at finde beskyttede hulrum nede i jorden, inden frosten for alvor kommer.Det kan give flere overvintrende snegle i haven.
Vinterdække, løbende tilførsel af organisk materiale, brug af grøngødning m.v. vil på sigt
bevirke, at jorden bliver så bekvem, at gravning ikke er nødvendig.
Hvis du ikke orker gravearbejdet eller at passe køkkenhaven, kan du til gengæld altid kontakte
TRÆ & BUSK Det samme gælder naturligvis mht alt andet inden for havepleje eller haveanlæg samt vintertjeneste!

 

Vinterkrukker

Vinterklargøring er for mange mennesker også at få plantet noget pænt og dekorativt i krukkerne ved hoveddøren – eller hvor de nu står – som ser godt ud i løbet af vinteren (og gerne til jul, ik’?). Det kan få én plante til én krukke, men det kan også være et miks – eller man kan mikse ved at stille flere krukker sammen i en gruppe. Nogle meget anvendte planter til vinterkrukker er skimmia, (krybende) blød enebær, kristtorn, bjerg-te, alunrod, lyng, julerose, kæmpestenbræk, lammeøre og sukkertopgran, taks og andre

stedsegrønne planter. Der er adskillige varianter af flere af planterne, fx alunrod, så der rig mulighed for variation.

 

Et par generelle haveråd Sikkerhed

Sørg for at have det rigtige udstyr og arbejde på en sikker måde, især når du bruger skarpe værktøjer til beskæring eller når du arbejder i højden for at rense tagrender eller beskære grene.

 

Planlægning

Læg en plan og prioritér de vigtigste opgaver. Lav en oversight over hvad der skal gøres – og
hvornår. Sådan en plan skal der bygges videre på måned for måned indtil den er en hel årsplan – og derefter år for år. Skal du en dag sælge ejendommen vil den nye – og ofte uerfarne haveejer – være taknemmelig for sådan et ”arvestykke”. Sandsynligvis vil havens vækster og haven som helhed have større chance for at overleve, da mange nye haveejere har svært ved at overskue havepleje – og derfor ender mange smukke haver med at blive til en ørken af flisebelægning, græsplæne og plankeværk – og det kan vi ikke lide, vel?
Det var TRÆ & BUSK’s fif for november. Husk at vi udfører ALT inden for anlæg og pleje
af haver og grønne områder – og du kan altid kan kontakte TRÆ & BUSK for at få hjælp til at skabe en smuk have.

Haveplejen kan du endda få skattefradrag for. I 2024 er servicefradraget til havepleje på max. 11.900 kr/voksen i husstanden.

Følg TRÆ & BUSK på Facebook for flere gode råd mm. www.facebook.com/traeogbusk

 

Konkurrence

Her i november har vi en konkurrence, hvor du kan vinde gavekort på 5.000 kr til enten gartner-, anlægsgartner, brolægnings-, grave- eller tømrerarbejde; eller til planter til haven eller et
restaurantsbesøg, hvis haven allerede spiller.

Få et tilbud

Du er også velkommen til at ringe på 20675001 eller sende en mail til [email protected]

contactform_right_side

Årets Håndværker®

Finalist 2017, 2021, 2024 & vinder 2018, 2019, 2020, 2022 samt 2023

Hvad siger vores kunder?

500+ stærke kundeudtalelser

Carporttag og ny terrasse

Skulle have nyt tag på carport, og ønskede samtidig ny terasse.
Fik tilbud og accepterede. Godt håndværk til tiden, god omgangstone, råd og vejledning.
Lidt dyrt, men kvalitet koster jo som bekendt, så bedste anbefaling herfra.
Bruger jer gerne igen.

Jan & Margit Hindsdal

Raftehegn

God gennemgang af opgaven inden tilbud
Fremmøde inden opstart for at sikre sig alt var i orden
God kommunikation under udførelsen af opgaven for sikre forventningsafstemning
Flot resultat i en god kvalitet.

Torben Jarlholm-Jensen

Fik lavet højbed

Fik lavet højbed med egetræssveller, hævet carport, bygget hegn, fældet buske, fjernet træstub, klippet
hæk. Meget kompetente håndværkere og gartnere!

Berit Jahnsen

Bygget Raftehegn ca. 40 meter

5 stjerner!, Arbejdet er udført som aftalt og vi er meget tilfreds med forløbet.

Bent Ortmann

Nyt hegn/stakit

God og real vejledning i tilbudsfase. Alle aftaler overholdt. Venligt og imødekommende personale.

Povl Knudsen

Opsætning af hegn og have pleje

Vi har fået lavet en del havepleje af hele haven samt nedtagning af et gammelt hegn og opsætning af et nyt hegn. Vi er supertilfredse med det udførte arbejder, som hele vejen igennem, blev udført af yderst professionelle håndværkere. Der er sans for detaljen og finesserne. Ej heller er der en finger at sætte på oprydningen. Jeg kan klart anbefale TRÆ & BUSK og vil selv benytte mig af dem igen.

Nicklas Bakmand Letvinka

Læs flere?

Vi kører i følgende områder

Hvis du er i tvivl om vi kommer i dit område, så tag kontakt.

Solrød – Greve – Vallensbæk – Roskilde – Køge – København – Ringsted
Taastrup – Ishøj – Brøndby – Albertslund – Hvidovre – Frederiksberg